Обекти

Отказаха се да има министър по изборните въпроси

Няма да има министър, отговарящ за организацията на изборите.

Това става окончателно ясно от интервю на служебния премиер Близнашки за БНТ, което ще бъде излъчено довечера, съобщават от „Дондуков' 1.

Министър-председателят лично ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия, става ясно от думите му.

Припомняме, още вчера, след като стана ясно, че назначената от президента Плевнелиев на поста министър за изборите Красимира Медарова, се е отказала, Близнашки загатна, че може и да няма такъв министър.

Според министър-председателя за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество. „Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади', заявява проф. Близнашки в интервюто.

Топлото време опасно за зърно и овошки, рай за гроздето

За гроздето прогнозите им са по-оптимистични, коментираха за БТА експерти в бранша.


Според тях високите за сезона температури не се очаква да попречат на добрата реколта от грозде, на овошките и зърнените култури, ако има достатъчно валежи.

Топлото време не се очаква да повлияе неблагоприятно на зърнените култури, тъй като те в момента са се запасили с влага от последния снеговалеж, каза за БТА Йордан Йорданов, агроном и земеделски производител. Според него обаче миналогодишната реколта няма да се повтори и вероятно добивите ще бъдат с 30 процента по-слаби, заради по-малкото влага до момента.

'Вече е наторено и се чака трайното затопляне на времето за предподготовката за засяването на пролетните култури. Ако постепенно падат температурите няма да има проблем за зърнените
култури, но при рязък спад, без сняг, ще има частично измръзване.', обясни Йорданов.

'Топлото време се оказва неблагоприятно за овощните растения. Падналият последно сняг няма да запаси площите за следващия им етап на развитие. Ако продължат високите температури, ще започне развитието на овошките, а това е опасно тъй като са възможни ранни пролетни мразове', заяви агрономът. 

Папа Франциск отказа паспорт на Ватикана

Папа Франциск ще продължи да пътува по света като гражданин на родната си Аржентина, а не според досегашната традиция – с паспорт на Ватикана, предаде Асошиейтед прес. Това е първият глава на Римокатолическата църква, който се отказва от правото да получи ватиканско гражданство.


Папата пожелал сам да заплати административната такса от 55 долара за подновяването на аржентинския си паспорт и помолил да не получава никакво специално обслужване, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Въпреки това аржентинският посланик при Светия престол Хуан Пабло Кафиеро и неговият заместник лично отишли в апартамента на Франциск във Ватикана, за да вземат пръстовите му отпечатъци и да му направят снимка, става ясно от информацията на АП.