изследвания и документация

Изследване ефективността на BACTOLiVE AGRO в Литва

Микробиологичния препарат BACTOLiVE AGRO помага за разграждането на сламата и стабилизирането на амония в почвата през зимата. Това показва изследването на представители на катедра агрономи на Литовската Академия на Науките проведено през периода 2017 – 2018 година.

  • Пълна документация на изследването можете да свалите от този линк.

Микоризни гъби

Микориза и симбиотичната асоциация на зелено растение и гъба. Растението улавя енергия от Слънцето чрез фотосинтеза и го доставя на гъбата, която пък храни с вода и минерални вещества от почвата растението. Съюзът се случва в коренната система на растението. Повечето растителни видове са способни да влязат в такова общество, въпреки че някои семейства като Кръстоцветни и Лободови не могат. 

Следователно, това е универсален феномен, който започва още при началото на живота на сушата, преди около 425 милиона години. Съществуват различни форми на асоциация, които са разгледани в следващия раздел. Най-често срещаната форма е арбускуларната, която се среща сред 70% от растителните видове. Микоризите обикновено се разделят на ектомикоризи и ендомикоризи. Двата вида се различават в това, че хифите на ектомикоризните гъби не проникват в индивидуални клетки на корените, докато хифите на ендомикоризните гъби проникват през клетъчните стени. 

Ендомикоризата може да е арбускуларна, ерикоидна и орхеидна. Арбутоидната микориза може да се класифицира като ектоендомикориза, докато монотропоидната образува специална категория.

 

Arbuscular mycorrhiza
Arbuscular mycorrhiza
Ericoid mycorrhiza
Ericoid mycorrhiza
Monotropoid mycorrhiza
Monotropoid mycorrhiza
Orchid mycorrhiza
Arbutoid mycorrhiza
Arbutoid mycorrhiza
Ectomycorrhiza
Ectomycorrhiza

Почвени микроорганизми

Почвените бактерии формират по-голямата част от живата биомаса на земята и играят ключова роля в нашия живот. Те контролират основните процеси за развитието на екосистемите, като плодородието на почвата, което е от съществено значение за производството на храни. 

Бактериите са едноклетъчни организми, с клетъчна стена, често обвита със слузеста обвивка, която предпазва клетката от неблагоприятни външни въздействия. Под клетъчната стена, бактериите имат клетъчна мембрана, цитоплазма и наследствено вещество. Размерът им е микроскопичен. Имат по едно или повече камшичета, с които се движат. 

Бактериите са стотици пъти по-малки дори от милиметър. Размножават се чрез делене, рядко чрез пъпкуване. Форма – кълбовидна (коки), пръчковидна (бацили, клостридии, спирохети, псевдомонади), спираловидна (вибриони, спирили, спирохети) и нишковидна. Диаметър 0,1 – 10 µm, дължина 1 – 20 µm (нишковидните многоклетъчни – 50 – 100 µm). Участват в кръговрата на веществата в природата, в образуването и разрушаването на полезните изкопаеми, във формирането на структурата и плодородието на почвата. Предполага се, че бактериите са първите организми на Земята. Ето и някои от тях:

Azospirillium lipoferum
Azospirillium lipoferum
Azotobacter vinelandii
Azotobacter vinelandii
Bacillus polymyxa
Bacillus polymyxa
Bacilus megaterium
Bacilus megaterium
Micrococcus roseus
Micrococcus roseus
Azospirillum brasilense
Azospirillum brasilense
Bacillus circulans
Bacillus circulans
Bacillus subtilis
Bacillus subtilis
Cellvibrio ostraviensis
Cellvibrio ostraviensis
Pseudomonas fluorescens
Pseudomonas fluorescens